Powered By

Skin Design:
Free Blogger Skins

Powered by Blogger

utorak, 28. travnja 2009.

Igrajmo se zdravo

U subotu 4.4.2009. oko 7 sati uputili smo se u Zagreb na natjecanje "Igrajmo se zdravo" kojeg su organizirali izviđači iz odreda "Savski Gaj". Bilo je jako rano kad smo kretali pa smo svi zijevali i na pola spavali. Na Savski most došli smo za tren oka, a dalje smo nastavili tramvajem (ZET-schwerz_commerce). Napokon smo stigli na odredište, Trg Josipa Jurja Strossmayera. Tamo smo čekali, čekali i čekali. U međuvremenu nas je Helen naučila ribarski čvor kojeg smo odmah zapamtili i savladali (barem neki), a i otvorili smo sezonu lovica :-)

Tko čeka taj i dočeka; sve ekipe su se postrojile i dobile knjižice sa zadacima. Svi su zadaci bili povezani sa znamenitostima Zagreba, njegovom prošlosti, povijesnim osobama, a bilo je ponešto i vezano uz izviđače. Čim smo dobili svoju odjurili smo do prve kontrolke koja je bila na Trgu bana Josipa Jelačića. Tamo smo naučili plesnu igru "Pony" i odigrali igru ''Zapetljaj, otpetljaj''.

Trebali smo i ljude ispitivati o tome kako se zove konj bana Jelačića i pronaći nekog tko je prije bio izviđač. Svi su se sramili osim Stjepana i Martina koji su zaustavili gotovo svakog tko je prošao pokraj nas. Slikali smo se sa šestinskim kišobranom, s kumicom na placu, nabavili licitarsko srce te smo tako došli i do kipa Petrice Kerempuha. Pogrešno smo pročitali zadatak i onda proveli deset minuta tražeći starozagrebačke riječi kojih zapravo nije ni bilo na spomenutom kipu. Cijelog smo ga pregledali i prepipali uzduž i poprijeko da bi na kraju shvatili da su te riječi koje moramo prevesti na zadnjoj stranici knjižice, a ne na kipu. No time naše muke nisu završile jer za pola riječi nikad nismo čuli, a ni kumice koje smo sreli putem nisu imale pojma što te riječi znače. Odlučili smo se poslužiti lukavstvom i nazvati naše mudre bake i djedove, jer tko će znati ako ne oni. No i oni su znali svega par riječi, pa smo ostalo napisali po prilici. E da smo imali broj od učiteljice Zlate, ona bi sigurno znala.

Hodali smo strašno puno toga dana. Bili smo u zvjezdarnici, na Markovom trgu, kod uspinjače, pomolili se kod Kamenitih vrata itd. Sve smo zadatke obavili vrlo savjesno, potajno se nadajući pobjedi. Došli smo i do jednog vrlo važnog zaključka; Zagrepčani nemaju pojma o povijesti i znamenitostima Zagreba. Da nas Helen nije vodila koja je većinu stvari znala, loše bi se proveli. Na pola pitanja koja smo trebali postaviti slučajnim prolaznicima, dobili bi pogrešne odgovore i završili bi na skroz krivom kraju Gornjeg grada da smo slušali njihova ''pametna uputstva''. Ljude koji su sjedili u caffe baru ispod zvjezdarnice pitali smo jesmo li napokon došli do nje, da bi oni odmahnuli glavom i poslali nas pola kilometra dalje u krivom smjeru. Bogu hvala, nismo ih poslušali.

Nakon puno hoda, došli smo na dugo iščekivani ručak. Najeli smo se brzinom munje, praktički nabacali sve u sebe, i krenuli dalje. Jurili smo dalje ne bi li uspjeli obaviti sve glavne i sporedne zadatke.

Bili smo i kod HNK gdje smo morali osmisliti dramski prikaz izviđačke pjesme ''Smoky'' u čemu smo briljirali i nasmijali kontrolore do suza. Na Zdencu života smo tehnikom otiska trebali precrtati Meštrovićev potpis. Dok su se cure mučile s tim, Stjepan i Martin su prepisivali glagoljički tekst ispred zgrade Zagrebačkog sveučilišta. Kako su vrata bila zatvorena i unutra se nije smjelo, dečki su morali potražiti alternativne puteve :-)

Žurili smo dalje i bojali se da ćemo zakasniti, a Helen nas je požurivala i tjerala k'o da su nam svi vragovi za petama. Neki su od nas skoro izdahnuli zbog nedostatka kondicije.

Na Ribnjak samo došli prvi i raspršili se po njemu dok smo čekali proglašenje. Bili smo vrlo sretni kad smo saznali da smo jedini uspjeli obaviti sve zadatke. Napokon je došao i taj trenutak; postrojavanje ekipa, podjela poklona svim sudionicima i PROGLAŠENJE. Kad su nas proglasili pobjednicima, bili smo presretni. A čini nam se da je i Helen laknulo jer smo joj zaprijetili da ćemo je ''istući'', ako ne budemo prvi nakon što nas je natjerala da pola puta praktički trčimo ;-)

Na kraju su uslijedili odredski pokliči. Svi su ih odlično izveli osim nas. Umjesto "Teče rijeka", dečki su povikali "Teče Sava" i osramotili nas. Utješili smo se slatkišima koje smo dobili na poklon i zadovoljni krenuli natrag put svojih domova.

Ostale slikice možete pogledati ovdje.

by: Martin

Nema komentara:

Objavi komentar